Nieuws uit Polen
19 oktober 2010

“Ik wilde Kaczynski vermoorden, maar mijn wapen was te klein”De 62-jarige Ryszard C. wond er direct na zijn arrestatie geen doekjes om. Eigenlijk wilde hij Jarosław Kaczyński vermoorden, maar omdat “zijn wapen te klein was”, koos hij voor een kleiner doelwit: het plaatselijke partijbureau van de PiS in Łódż. Daarbij kwam één iemand om, en raakte een ander zwaar gewond.“Ik ben anti-PiS”, was Ryszard C.’s enige verklaring bij zijn aanhouding. Dat hij de aanslag had voorbereid bleek uit zijn uitrusting: een pistool (die helemaal was leeggeschoten), een mes en een container met, zoals de politie het omschrijft, ‘verdovingsgas’. C. is een inwoner van Częstochowa, 120 kilometer ten zuiden van Łódż. Hij verbleef al enkele dagen op een hotelkamer in de derde stad van Polen, wat aangeeft dat hij zijn aanval tot in detail had uitgekiend.

Het dodelijke slachtoffer was Marek Rosiak, een 62-jarige assistent van PiS europarlementariër Janusz Wojciechowski en echtgenoot van een voormalig burgemeester van Łódż. Eenmaal uitgeschoten trok C. een mes, en verwondde een tweede man,  de 39-jarige Paweła Kowalski, eveneens een assistent in het Europarlement. Zijn toestand is ‘ernstig, maar stabiel’.

Premier Donald Tusk riep in een persconferentie op tot kalmte, en deed een beroep op politici om rustig te blijven bij dit “verschrikkelijke voorval”.

Het is een oproep die niet besteed is aan diezelfde politici, want over en weer werden direct beschuldigingen geuit. Een uur na het incident hield Kaczyński al een persconferentie. “Dit is het resultaat van een langdurige haatcampagne tegen de PiS”, stelde hij daarin. Daarbij gaat de beschuldiging impliciet uit naar de rivalen op de rechtervleugel, het Burgerplatform, en vooral naar parlementslid Janusz Palikot. Palikot heeft in het verleden uitspraken gedaan dat Kaczyński wat hem betreft ‘opgehangen’ moet worden.

De backbench van het Burgerplatform blijft ook niet stil: de PiS probeert wederom een tragische gebeurtenis politiek uit te buiten, zo roepen verschillende parlementsleden. Dat deden ze na de vliegramp bij Smolensk in april, en dat doen ze nu weer.

Wat de precieze motivatie van Ryszard C is, blijft vooralsnog gissen. Duidelijk is wel dat het land verder gepolariseerd raakt dan al het geval was na de fatale crash in april.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 7:50 pm

Comments are closed.