Nieuws uit Polen
23 januari 2011

Even over een andere vliegramp

We hebben de ene vliegramp nog niet netjes afgesloten, of in Polen begint het (wederom) brommen over een andere.

Deze vliegramp vond echter iets eerder plaats: 4 juli 1943. Bij Gibraltar stortte het vliegtuig neer van Wladyslaw Sikorski, de Poolse premier-in-ballingschap. Over de toedracht is weinig bekend, en vooral in Polen (zoals altijd met dit soort rampen) doen vele samenzweringstheorieën de ronde. Sikorski was immers een doorn in Stalins zijde en zijn dood kwam de Russen goed uit, zo luidt het verhaal ongeveer. Daarbij helpt het niet dat de omstandigheden na de Tweede Wereldoorlog nooit goed zijn onderzocht. Vooral in Polen zijn er historici te vinden die ervan overtuigd zijn dat het om een aanslag ging.

Welnu, vlak voor het weekeinde is hier een beetje beweging in gekomen. Er is een rapport geschreven door de Medische Commissie die de ramp van 1943 onderzocht. Het gaat daarbij om de lichamen van de medepassagiers van Sikorski. Het rapport (dat helaas nog geheim is, anders stond de conclusie wel in de titel van dit bericht) is gestuurd naar het Instituut voor het Nationale Geheugen (Instytut Pamięci Narodowej, IPN) die hier verder mee aan de slag gaan.

Wel hebben we al conclusies uit eerdere onderzoeken op het lichaam van Sikorski zelf. Het lichaam werd in 2008 opgegraven uit de Wawel (waar ook Lech Kaczynski ligt) voor verder onderzoek. De uitkomst is niet erg spannend: de generaal is overleden ‘schade aan meerdere organen’, oftewel de normale staat van iemand die bij een vliegramp om het leven komt.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 8:07 pm

Comments are closed.