Nieuws uit Polen
23 mei 2011

Bizarre zaak-Olewnik houdt Polen in de ban

Dit artikel verscheen  in De Pers van 23 mei 2011

Het is de bizarste ontvoeringsaffaire van Polen. Een brute ontvoering en moord, 300.000 euro losgeld, politiegestuntel, verdwenen documenten en een opgestapte minister, dat is de zaak rond Krzysztof Olewnik in een notendop.

De 25-jarige zoon van een onbekende maar vermogende ondernemer in de vleessector werd tien jaar geleden gekidnapt uit zijn ouderlijk huis en in 2006, ondanks dat het losgeld werd betaald, gevonden in een bos. Omgebracht.

Een parlementaire commissie kwam vorige week eindelijk met haar eindrapport. En nou weet nog niemand hoe het zit, zoveel vragen blijven onbeantwoord. Wie gaf de opdracht? Wat was het motief? Waarom Olewnik? Hoe konden alle drie de verdachten die in 2007 uiteindelijk werden opgepakt, onder politietoezicht zelfmoord plegen? Waarom legt niemand verantwoording af? De media rakelen de mysterieuze affaire nog eens lekker op.

Het trage politieonderzoek was vergeven van de fouten en incidenten. Zo werd in 2004 een undercover-politieauto gestolen met daarin geheime stukken van justitie over de zaak, inclusief aanknopingspunten. Pas vorig jaar, vier jaar na de vondst van het lichaam, werden snoepverpakking en flessen gevonden met DNA-sporen. Olewnik bleek al in 2003 om het leven te zijn gebracht, na bijna twee jaar gevangenschap. Gedurende die tijd werd hij zwaar mishandeld en kreeg hij drugs toegediend.

De nabestaanden van Olewnik denken dat maatjes op hoog niveau elkaar de hand boven het hoofd houden. ‘Functionarissen van de Poolse staat hebben mijn zoon vermoord’, zei Olewniks vader op tv.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 9:26 am

Comments are closed.