Nieuws uit Polen
24 mei 2011

Fietsminnend Polen kirt over nieuwe regels

Dit artikel verscheen in De Pers van 24 mei 2011

De Poolse fietser doet er eindelijk toe! Sinds het weekend zijn nieuwe verkeersregels van kracht, waar vooral het fietsende smaldeel van de natie zijn voordeel mee kan doen. Kirrend klinkt de opluchting door op de internetfora van fietsminnend Polen. Want wie naar de oude regels kijkt, kan maar tot één conclusie komen: de Poolse overheid háát fietsers.

Wat mochten ze veel dingen niet. Ze hadden geen voorrang op afslaande auto’s, ze mochten geen stilstaande auto’s rechts inhalen, ze mochten nooit gebruikmaken van het voetpad (al was dat veiliger), ze mochten geen kinderkarretje meetrekken. Fietspaden waren niet officieel in de wet gedefinieerd, en het was officieel verboden (in alle gevallen) om naast elkaar te fietsen. De lijst is eindeloos. Maar de idiootste regels zijn nu fiks gewijzigd of geheel geschrapt.

Het moet gezegd worden: fietsen in Polen is een suïcidale onderneming. Jaarlijks overlijden bij ongelukken zo’n 500 fietsers in Polen, en nog eens 5.000 raken gewond. Daarmee is Polen met afstand ‘koploper’ in Europa. Of de nieuwe regels de levensverwachting van fervente fietsers gaan oprekken, valt te bezien. Maar zeker is dat ze meer in lijn zijn met het gezonde verstand.

Toch zijn er nog een paar dingen waar een Nederlander de wenkbrauwen voor zou optrekken.

Personen onder de 18 jaar moeten nog altijd in het bezit zijn van een ‘fietsbewijsje’, en wie dronken op de fiets zit, blijft het risico lopen dat zijn rijbewijs wordt afgepakt. Want nog steeds hanteert het Poolse strafrecht de logica: of hij nou achter het stuur zit van een Fiat of van een Gazelle, een bestuurder is een bestuurder.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 8:00 am

Comments are closed.