Nieuws uit Polen
25 mei 2011

Poolse IMF-wannabe amputeert onverdoofd

Dit artikel verscheen in De Pers van 25 mei 2011

De stoelendans rond de zetel van de gevallen IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn is begonnen, en de Poolse elite weet het zeker: Leszek Balcerowicz is de ideale kandidaat om DSK op te volgen. Alle kwaliteiten zijn aanwezig. Opleiding? Check. Ervaring? Check. Veilig en vooral niet flamboyant (lees: saai). Dubbelcheck!

Balcerowicz (64) was eind jaren tachtig de ijzeren chirurg van het plan dat het hart van de Poolse economie weer moest doen tikken. De botte bijl zette hij erin, onverdoofd amputeren was het devies. Niks geen gezeur over overgangstermijnen, subsidies of de ‘menselijke factor’.

Er volgde een ware massasterfte onder staatsbedrijven die van de ene op de andere dag hun monopolies kwijtraakten. Omhooggeschoten prijzen, een werkloosheid van 20 procent en harde kritiek konden de technocraat Balcerowicz niet deren.

Ondertussen vinden de meeste Polen dat Balcerowicz grotendeels gelijk had. Polen doet het op de keper beschouwd beter dan de meeste andere oud-Oostbloklanden. Tegenwoordig is hij vooral commentator. Voor de regering is hij met zijn kritiek op het uitblijven van echte hervormingen nogal een lastpak.

Toch ziet premier Tusk in hem ‘de beste kandidaat voor de IMF-post’. Maar Warschau drukt niets door. Een Poolse voordracht zou ‘op dit moment geen zin hebben’, vermoedt Tusk. Realistisch, want de binnenlandse hype verhult de realiteit dat Polen kansloos lijkt. Maar, zo zeggen Poolse economen, Balcerowicz kan zich presenteren als compromis tussen het rijke Westen en de BRIC-landen. En een kansloze Poolse compromiskandidaat kan ver komen, kijk maar naar ene Karol Wojtyla in 1978.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 8:00 am

Comments are closed.