Nieuws uit Polen
7 juni 2011

Janusz maakt ze knettergek

Dit artikel verscheen in De Pers van 27 mei 2011

Janusz Palikot is de bad boy van de Poolse politiek, een skandalist die mediaoptredens opluistert met vibrators, varkenskoppen en keiharde taal.Tegenstanders noemen hem vanwege zijn achtergrond als stinkend rijke alcoholtycoon een Berlusconi-wannabe, een nietsontziende aandachtshoer. Hij begon als parlementslid voor het Burgerplatform van Donald Tusk, maar stapte eruit vanwege teleurstelling over de koers. Vorig jaar oktober verliet Palikot het parlement en richtte zijn eigen beweging op, na vele naamsperikelen uiteindelijk uitgekomen op Ruch Poparcia (Ondersteuningsbeweging).

In 2007 verscheen hij op een persconferentie met een vibrator en een pistool, want in zijn woonplaats Lublin werden dronken vrouwen verkracht door politieagenten. In 2008 toonde hij een afgehakte varkenskop op televisie: ziehier het bestuur van de Poolse voetbalbond. In een blogpost twijfelt hij openlijk over de seksuele geaardheid van oppositieleider Jaroslaw Kaczynski (een eeuwige vrijgezel). En na de vliegtuigcrash bij Smolensk waarbij toenmalig president Lech Kaczynski omkwam, stelde Palikot dat de president bloed aan zijn handen had. ‘Het is de enige manier om aandacht te krijgen. Met die vibrator ging het om een dodelijk serieuze zaak die anders in de doofpot zou verdwijnen’, verklaart Palikot.

Op zijn afzetten tegen de ‘politieke elite’ na vertoont Palikot weinig gelijkenissen met traditionele Europese populisten. Sterker, hij noemt zichzelf links-liberaal: bestuurlijke vernieuwing, neutraliteit van de overheid, legalisatie van softdrugs, abortus en euthanasie legaliseren en het invoeren van geregistreerde partnerschappen zijn voorbeelden van zijn ‘controversiële’ ideeën.

Europa? Een geweldig project dat vooral zo open mogelijk moet blijven! Geert Wilders? ‘Ik geef hem gelijk als het gaat om het weren van hoofddoekjes op scholen en openbare ruimtes. Dat vind ik van alle religieuze symbolen. Maar zijn xenofobie en nationalisme zijn verontrustend.’

Terug naar Polen, waar maar één issue politiek belangrijk werd gevonden. ‘Het hele jaar werd de politieke agenda door die vliegtuigcrash bepaald’, zegt hij. ‘Drie miljoen Polen zijn in het buitenland aan de slag gegaan, en we hebben nog steeds vier miljoen werkplekken te weinig. We hebben geen universiteiten in de top 300 van de wereld. Dat alles moest wijken voor een symbolische zaak.’

Zijn belangrijkste, en in Polen meest controversiële, issue blijft de scheiding tussen kerk en staat. De politicus wil het geld dat de Kerk ontvangt uit publieke middelen en belastingsvoordelen aan banden leggen en de politieke invloed van de Kerk indammen. ‘Tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen heeft een pastoor zelfs gewaarschuwd dat iemand die op Komorowski stemt geen vergiffenis krijgt voor zijn zonden.’ Terwijl op de dag van de stembusgang (vaak een zondag) geen campagne mag worden gevoerd, ‘worden in preken alsnog oproepen gedaan om vooral op Kaczynski te stemmen. Dat is toch ook campagne voeren?’

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 9:50 am

Comments are closed.