Nieuws uit Polen
10 november 2011

Polen verandert. Langzaam, maar toch

Dit artikel verscheen eerder op de GPD-newswire

Bijna anderhalve week na zijn verrassende verkiezingszegde komt de sociaal-liberale leider Janusz Palikot naar buiten, opgewacht door een TV-journaliste met microfoon. Het gesprek begint formeel met ‘meneer de afgevaardigde’ en wat algemene vragen over de 10 procent van de stemmen die de antikerkelijke Beweging van Palikot heeft gehaald. Maar dan verwisselt de presentatrice haar microfoon plots voor een dildo.

Het maakt deel uit van het nieuwe TV-programma HDw3D Telewision (‘HD in 3D TV’) waarin politici en prominenten op de hak worden genomen onder de noemer ‘Seks, Geweld, Missie!’ Naast ludieke guerilla-interviews grossiert het programma met cabaret dat Nederlanders kennen van programma’s als Kopspijkers en Koefnoen. HDw3D is dan ook bedacht door een Nederlander, Rinke Rooyens, die als producent al bijna 13 jaar lang Nederlandse TV-formats naar Polen haalt. Met succes: Ook in Polen was Big Brother een hit, en scoren The Voice of Poland, Ik Hou van Polen en Top Model flink. HDw3D wordt maandagavond laat uitgezonden, met late-night herhalingen, maar ondanks dat magere tijdstip scoort het week in week uit 1,6 miljoen kijkers.

Tien jaar geleden was zo’n programma, evenals de opkomst van Palikot, ondenkbaar geweest. Hoewel Polen erg cynisch kunnen zijn over hun politici, geldt hier nog de ongeschreven regel dat ze correct behandeld moeten worden. “Oud-premiers worden hier altijd aangesproken met ‘Meneer de premier”, verzucht Rooyens. “We hebben het dan ook langzaam aangepakt. We zijn 10 jaar geleden begonnen met wat voice-overs over beelden van politici, een beetje cabaret 5 jaar geleden, en we gaan  nu een stap verder.”

De opkomst van Palikot, die vanuit het niets 40 van de 460 zetels in de Poolse Sejm behaalde en pleit voor legalisatie van cannabis en het homohuwelijk. Daarmee haalt hij keer op keer het nieuws. Een teken dat er ook in het conservatieve Polen iets gaande is, vindt Rooyens. “Met Palikot wordt veel bespreekbaar.”

“Als ik in Nederland kom, heb ik het gevoel dat het daar stil staat. Economisch gaan de veranderingen hier heel snel. Dit land is absoluut in opbouw”, zegt Rooyens. Maar, zo geeft hij ook toe, sociaal-cultureel gaan veranderingen naar zijn gevoel traag. “Ik probeer bijvoorbeeld al heel lang het programma van Filemon Wesselink, waarin jongeren afkicken van hun drugsverslaving, hierheen te halen. Drugsgebruik is hier een groot probleem, maar nog steeds taboe. De publieke zender wil er niet aan.”

Ook behoudt de Katholieke Kerk veel invloed in kleine dorpen en steden, wat zich landelijk vertaalt in een conservatieve politieke houding. Ondanks alles blijft Polen volgens politicoloog Bartlomiej Biskup van de Universiteit van Warschau de komende jaren een conservatief, katholiek land. Waar 10 procent op Palikot stemde, stemde een slordige 80 procent op de gevestigde conservatieve partijen.

“Geen van de voorstellen van Palikot maken enige kans om aangenomen te worden”, voorziet hij. “Hier wordt nog steeds hevig gedebatteerd of homo-optochten moeten worden toegelaten. Misschien dat het beleid over 5 of 10 jaar een liberalere richting opgaat. Maar voorlopig zie ik een partij als die van Palikot als niet meer dan een protestpartij die net als vorige protestpartijen heel snel weer verdwijnt.”

Maxalt

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 11:03 am

Comments are closed.