Nieuws uit Polen
16 november 2011

Philips: waar ging het ook alweer om?

Dit bericht verscheen vandaag op de GPD-newswire

Zeven jaar lang hebben dertien Poolse ziekenhuisdirecteuren bij elkaar rond de 750 duizend euro aan smeergeld ontvangen om medische apparatuur van Philips aan te schaffen. Dat stelt de Poolse aanklager in de rechtzaak tegen 23 personen die vandaag in Katowice om 11:00 van start gaat.

Onder de verdachten zijn twee oud-medewerkers van Philips in Polen die tussen 2000 en 2007, en mogelijk ook eerder, via tussenpersonen steekpenningen zouden hebben toegeschoven aan ziekenhuisdirecteuren. De bedragen variëren van omgerekend 25 duizend euro tot meer dan 125 duizend euro per directeur. Krzysztof B., tot 2007 de eindverantwoordelijke bij de medische afdeling van Philips Polen en Marian R., in dezelfde periode verantwoordelijk voor de verkoop van Philipsapparatuur in Silezië, worden daarnaast beschuldigd van het verduisteren van geld binnen het bedrijf, valsheid in geschrifte en afpersing.

In ruil voor het smeergeld zorgden de ziekenhuisdirecteuren ervoor dat aanbestedingen voor ziekenhuisapparatuur door Philips in de wacht zouden worden gesleept. Het gaat vooral om ziekenhuizen rond Katowice in Silesië in het zuiden van Polen, maar de omkopingen werden vanuit Warschau geleid. In sommige gevallen hadden de aanbesteding een waarde van meer dan 1 miljoen euro. De medewerkers van Philips hebben een fonds opgezet van waaruit de steekpenningen werden betaald.

Het is de eerste echte zitting in de rechtzaak rond de affaire. Afgelopen zomer en in oktober ging het om pro-formazittingen en voorgeleidingen, en verder staan dit jaar nog drie zittingen op de agenda. De verdachten hangen celstraffen tot 10 jaar boven het hoofd.

De belangrijkste vraag voor Nederland is of het hoofdkantoor in Amsterdam en het afdelingskantoor in Best van de praktijken op de hoogte was. Deze week bracht de NOS naar buiten dat het Openbaar Ministerie e-mails heeft gevonden die wijzen op dergelijke kennis bij de Nederlandse Philips-organisatie. Eerder ontdekte Het Financieele Dagblad interne documenten waarin het smeergeld was opgenomen in de prijsberekeningen. Philips ontkent en heeft alle betrokken medewerkers in Polen direct ontslagen toen het nieuws naar buiten kwam. Ook is Philips als concern niet in staat van beschuldiging gesteld, in Polen noch in Nederland.

Maar getuigen melden dat de corruptie niet alleen het werk is van enkele individuen binnen de Poolse organisatie van Philips. De klokkenluider en kroongetuige in de zaak is Marian Kulig, een tussenpersoon die geld aan de ziekenhuisdirecteuren overhandigde. Hij verklaarde dat ten minste een deel van het smeergeld, 12,5 miljoen euro, direct afkomstig was van het Oost-Europese hoofdkantoor van Philips, eerst in Hamburg en vervolgens in Praag. Als dat inderdaad het geval blijkt, dan gaat de affaire een stuk verder dan een locale afdeling die uit de pas loopt, zoals Philips wil doen voorkomen.

De zaak kan enorme gevolgen hebben voor Philips wereldwijd. Omdat het concern in New York aan de beurs staat genoteerd, kan justitie in de VS overgaan tot vervolging van Philips op basis van de Foreign Corrupt Practices Act, een wet die het mogelijk maakt om in de VS actieve bedrijven te vervolgen voor corruptiepraktijken in andere landen. Zo heeft het Duitse concern Siemens in 2008 800 miljoen dollar aan boetes in de VS moeten betalen voor corrupte praktijken in onder andere Argentinië, Bangladesh en Venezuela.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 10:48 am

Comments are closed.