Nieuws uit Polen
2 december 2011

Duimen voor Gdansk

Dit stuk verscheen gisteren, in aangepaste vorm, in de GPD-bladen

Vandaag is de loting voor het EK Voetbal 2012 in Polen en Oekraïne. Het Nederlands Elftal, dat in Krakau verblijft tijdens het toernooi, kan worden gekoppeld aan de Poolse stad Gdansk of het Oekraïnse Kharkiv. Gdansk hoopt vurig dat het Nederlands elftal bij de loting morgen uit de koker komt om zijn drie groepswedstrijden in de Poolse havenstad te spelen.

De voormalige Hanzestad heeft historisch gezien een nauwere band met Nederland dan met de andere gegadigde, Spanje. Ondernemers in Gdansk, klein en groot, kunnen niet wachten op de naar schatting honderdduizend supporters.

De gemeente steekt zijn voorkeur voor Oranje boven de regerend Europees- en wereldkampioen in ieder geval niet onder stoelen of banken. “Voor Gdansk zou een ideale groep eentje zijn met Nederland, Duitsland, Zweden en Ierland (of Denemarken)”, schrijft het stadsbestuur op zijn website. De landen hebben allemaal invloed gehad op de historische vorming van de stad. De Nederlandse invloeden komen terug in de her en der verspreide smalle trapgevels. Ook de fontein op de Dlugi Targ (Lange Markt), het centrale plein van de stad, is van een Nederlandse architect.

“Uiteraard hopen wij op Nederland”, zegt Pawel Baginski, manager van het hotel Holland House Residence en het bijbehorende restaurant Latajacy Holender (‘Vliegende Hollander’). Hij denkt met Oranje volop te profiteren van de naam van zijn zaken en de panden waarin ze zijn gevestigd. “Een grote Nederlandse zender heeft al bij ons geïnformeerd over onderdak”, glundert Baginski. Bovendien zou het kassa zijn: een overnachting in Holland House gaat tijdens het toernooi 400 euro kosten. Nu is het een kwart daarvan.

Niet alleen de Polen hopen op de komst van Oranje. “Van veel klanten hoor ik dat ze wachten op de loting voor ze kaartjes kopen”, zegt Peter Rovers van Pro Sport, een ticketagent die namens UEFA skyboxkaartjes verkoopt aan Nederlandse bedrijven. De goedkoopste kosten 2.900 euro per persoon voor drie groepswedstrijden. “Ze willen wel, maar alleen als Oranje naar Gdansk gaat. Oekraïne heeft een slecht imago als het gaat om hotels.”

Daarnaast is Gdansk beter bereikbaar dan Kharkiv: menig prijsvechter vliegt op Gdansk. Maar ook bescheidenere horeca rekenen op drukte. Zo ook Pizzeria Napoli, een van de vele in de binnenstad die strijden om de gewone supporters. “Nu werken hier vier mensen in de bediening”, zegt een serveerster van het restaurant. “Tijdens het toernooi verwachten we veel meer klanten. We gaan in totaal met zes tot acht serveersters aan de slag.” Het extra personeel is vooral nodig voor het terras, een van de vele aan het plein.

Deltasone

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 11:27 am

Comments are closed.