Nieuws uit Polen
26 april 2012

Supporterswinkeltje: “Voor Joden Verboden”

Dit stuk verscheen eerder op de GPD-newswire

Het assortiment van,,Fanatyk”, een winkeltje vlak naast het stadion van de Poolse voetbalclub Widzew Lodz, is precies wat je zou verwachten. Aanstekers, sleutelhangers en wodkaglaasjes versierd met het Widzew-logo liggen er in de vitrine, net als rode sjaaltjes en kleding met teksten als ,,hools”, ,,hardcore” en ,,Ultras”. Veel verder gaat het niet.

Maar amper twee weken geleden was dat anders.

Wie wilde, kon bij Fanatyk, in 2010 geopend pal naast de officiële clubwinkel, terecht voor kleding met haatuitingen tegenover stadgenoot LKS Lodz en Legia Warschau, de eeuwige rivalen van Widzew. Sterker nog, er hingen sjaaltjes aan de muur met de tekst ,,Peyosjagers”, een verwijzing van de karakteristieke pijpenkrullen van orthodoxe joden, en waren er stickers geplakt met teksten als ,,voor Joden verboden” en ,,Anti-Jude”.

Na een artikel in de krant Gazeta Wyborcza werd onmiddellijk ingegrepen. De vondst van de krant, na een tip van een lezer, zorgde minder dan 2 maanden voor het begin van het EK voetbal in Polen en Oekraïne voor opschudding. Hoe kan een winkel twee jaar lang ongestoord dergelijke kleding verkopen? De 36-jarige verkoopmanager is samen met een verkoper aangehouden voor haatzaaien en oproepen tot geweld. Hen hangt twee tot drie jaar cel boven het hoofd.

Toch is Fanatyk nog steeds open, al is het meest aanstootgevende in geen velden of wegen te bekennen. De meest dubieuze overgebleven waren zijn rode en zwarte bivakmutsen met een schedelprintje erop, en een piratenvlag waarvan de schedel vagelijks iets weg heeft van het logo van de Waffen-SS. ,,Ze houden zich aan het advies van de advocaat”, is het enige commentaar van een kennis van de eigenaar die niet met haar naam in de krant wil.

De hooligans van de beide clubs uit Lodz hebben zelfs voor Poolse begrippen een beruchte reputatie. Straatgeweld, ook tegenover niet-supporters, komt regelmatig voor. In 2004 verstoorden Widzew-hooligans een studentenfestival. Bij de ontstane vechtpartij opende politie het vuur, waarbij twee studenten omkwamen.

Widzew-fans vinden de aandacht voor de prullaria bij Fanatyk wat overdreven. ,,Drie jaar cel voor wat tekstjes, dat is toch belachelijk?” zegt Bartek, een 15-jarige fan die net een sleutelhanger met het Widzew-logo heeft gekocht. Jarek, al 20 jaar fan van Widzew, kijkt naar de aanstekers die in de vitrine liggen. Volgens hem hebben de harde teksten helemaal niets met anti-semitisme te maken. ,,Dat is puur een verwijzing naar LKS”, legt Jarek uit. ,,Dat is van oudsher de ‘Jodenclub’ van Lodz. Widzew is de arbeidersclub”. Of de rechter meegaat in de logica van de supporters valt nog te bezien, want het oproepen tot geweld is hoe dan ook aanwezig.

De ophef rond Fanatyk vestigt opnieuw de aandacht op het enorme hooliganprobleem waar Polen al jaren mee kampt. Dat probleem overstijgt de rivaliteit tussen verschillende clubs. Zo komt het ieder jaar tijdens vieringen van onafhankelijkheidsdag traditioneel tot ware veldslagen tussen groepen voetbalhooligans en politie.

Meerdere malen hebben harde-kernsupporters tegenover de media verzekerd dat ze geen rommel gaan schoppen tijdens het EK-voetbal. Hen interesseert alleen clubvoetbal, zo zweren ze, en Interlands zijn picknickuitjes voor families. Maar in dat licht is bij de inval bij Fanatyk een verontrustende vondst gedaan: materiaal met aggressieve haatuitingen tegenover Grieken, Russen en Tsjechen, de tegenstanders van Polen tijdens de groepsfase van het toernooi.

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 12:22 pm

Comments are closed.