Nieuws uit Polen
16 mei 2012

Eerste Communie? Da’s Big Business!

GPD

Het communieseizoen is ook in Polen in volle gang. Naar schatting 300.000 kinderen in het Katholieke bolwerk ontvangen in de hemelvaartsperiode hun allereerste hostie. Was de Eerste Communie ooit een vrij sobere, religieuze gebeurtenis, ondertussen is het een feest waar vooral de middenstand van profiteert.

Volgens berekeningen van economen kost een minimale communie (alleen de simpelste kleertjes en een etentje met naaste familieleden als afsluitingsfeest) tussen de 175 en 250 euro. De kinderen moeten piekfijn voor de dag komen. Vooral voor meisjes is het duur. Die moeten naast het jurkje allemaal accessoires hebben: tasjes, schoentjes, haarstukjes, handschoentjes enzovoorts.

Daar komen de etentjes na afloop nog bij, bijna altijd in een restaurant en vaak wordt ieder ver familielid die op wil komen dagen uitgenodigd. Voor Poolse begrippen gaat het om flinke bedragen. Het gemiddelde salaris ligt in Polen onder de 800 euro, maar een Communie met feest kost al gauw duizenden euro’s.

De cadeau’s drukken ook een zware stempel op de rekening. Een petekind kan vaak rekenen op een laptop, iPad of spelcomputer. In de media duiken ieder jaar weer verhalen op van opmerkelijke giften als quads, scooters en zelfs aandelenpakketten. Banken bieden sinds enkele jaren zelfs leningen aan om het sacrament te bekostigen.

Niet iedereen is daar gecharmeerd van. ,,Het is allemaal zwaar overdreven”, zegt Magda Moszczynska-Pelikan, wiens achtjarige dochter Zuzia net haar Eerste Communie heeft gehad. ,,De Communiefeesten zijn zo’n beetje bruiloften geworden.”

De commercialisering van de Eerste Communie maakt ieder jaar veel kritiek los. Pastoors roepen tevergeefs op om ‘niet te overdrijven’ en het sacrament centraal te stellen. Volgens Moszczynska-Pelikan, een praktiserende katholiek, waren Communies nog niet zo lang geleden vrij bescheiden. ,,Bij mijn generatie bleef het bij een etentje met naaste familieleden. Als cadeau kreeg ik een horloge.” Later was een nieuwe fiets hét standaardcadeau.

Zelfs de school waar Zuzia op zit twee ging daarin mee door twee bedrijven uit te nodigen die communiekleding verkopen. ,,Ze mochten hun waar tonen tijdens de godsdienstles”, zegt Moczynska-Pelikan. ,,Ik schrok enorm van de prijzen.” Het jurkje van Zuzia viel nog mee. ,,Die hebben we door kennissen laten naaien voor ongeveer 60 euro”, zegt ze. Wel krijgt Zuzia een laptop en een Playstation Portable. ,,Maar wij hebben het iets anders aangepakt,” zegt Moszczynska-Pelikan. ,,De hele familie heeft er geld voor ingelegd.”

Astelin

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 11:08 am

Comments are closed.