Nieuws uit Polen
4 juni 2012

In Opole struikel je over de uitzenders

Wie per trein naar Opole, een stadje met 120.000 inwoners in Zuid-West Polen, reist, struikelt direct na aankomst over de uitzendbureau’s die werk in Nederland aanbieden. Letterlijk, want de trappen in het ouderwetse maar knusse station zijn uitgerust met reclames die werk in Nederland aanprijzen.

Deze maand is het uitzendseizoen weer begonnen in Polen. Naast grote partijen als OTTO Workforce en Randstad is Opole de thuisbasis van tientallen kleine bureau’s die mensen aan een baantje helpen in de kassen, tussen de asperges of achter de productieband. De bedrijven luisteren naar namen als NL Jobs, Holland Contracting en Work Support. Allemaal is het geconcentreerd in het kleine centrum van de stad: ben je bij de één de hoek om, en je staat praktisch voor het portiekje van de ander.

Dat ze juist in Opole zitten is geen toeval, zegt Guido Vreuls, de manager voor Oost-Europa van OTTO Worforce. “Tot 2007 konden Polen praktisch alleen in Nederland werken als ze over een Duits paspoort beschikten”, legt hij uit. In het gebied rond Opole zijn dat er relatief veel.

Sindsdien is veel veranderd. Een Duits paspoort is niet meer nodig, maar ieder jaar stellen bedrijven strengere eisen aan de Poolse krachten. ,,Vroeger kregen we bijvoorbeeld opdracht om vijftig mensen te werven die in een Tilburgs distributiecentrum Playstations moeten inpakken, zonder aanvullende eisen”, zegt Robert Bos, de directeur van PRAN, een recruiter die kandidaten werft namens uitzendbureau Randstad. ,,Die tijden zijn definitief voorbij. 80 procent van de Polen die binnenkomen moeten wij helaas afwijzen, vooral laagopgeleide ouderen.”

Wie de advertenties in Opole nakijkt ziet dat direct: ook aspergestekers moeten Duits, Engels of Nederlands kunnen spreken. ,,Ze moeten op zijn minst een mondje Engels spreken”, bevestigt Dominika Lyczkowska, een recruiter van NL Jobs. ,,Ook al gaat het om werk waarbij ze misschien aarbeien moeten plukken, Engels wordt vereist.” Volgens haar collega Magdalena Karamon hebben een grotere keus. ,,In het verleden ging het maar om een kleine groep met een Duits paspoort. Nu kan bijna iedereen naar Nederland.”

Ook kijken Nederlandse bedrijven volgens Vreuls steeds meer naar de hogere posities. ,,We zien steeds meer vraag naar coördinerende functies. Steeds vaker wil een bedrijf bijvoorbeeld ook zijn chef-lasser uit Polen halen, of de teamcoördinator.” Bovendien heeft een werkgever volgens Vreuls veel keus, en kiest hij sneller voor iemand die een opdracht direct kan begrijpen, zonder dat er een vertaler tussen moet komen.

Ondanks de strengere eisen blijft de stroom Polen onverminderd groot. Bos schat dat in de zomer zo’n 250.000 Oost-Europeanen in Nederland verblijven voor werk. ,,Ruim 80 procent daarvan komt uit Polen”. Vreuls houdt het op de 150.000, dezelfde schatting die de Poolse regering hanteert. De meeste bureau’s adverteren specifiek met werk in Nederland. ,,De crisis heeft in Ierland, onze belangrijkste concurrent, nog harder toegeslagen,” zegt Bos. Ook zijn de lonen in Nederland hoger in vergelijking met Duitsland, en zijn de arbeidsvoorwaarden gunstig.

,,Ik heb alleen maar superlatieven over Nederland gehoord van kennissen”, zegt afgestudeerd bedrijfskundige Gosia Kramarz (25), die net haar inschrijfformulier heeft ingeleverd en hoopt te werken in een productiecentrum. ,,Over Engeland heb ik bijvoorbeeld alleen maar negatieve verhalen gehoord. Een neef van mij werkt daar al 5 jaar, en hij zegt dat daar al zoveel Polen zitten dat het moeilijk is om ertussen te komen.”

Het meldpunt van Geert Wilders zegt Kramarz niets, en ook andere kandidaten hebben weinig meegekregen. Ook Bos en Vreuls merken geen enkele negatieve invloed op van het Polenmeldpunt op. Maar het meldpunt heeft volgens Vreuls een onbedoeld positief effect gehad. ,,De Nederlandse en Poolse regering hadden voor het meldpunt amper overleg met elkaar. Nu hebben ze dat wel, op het allerhoogste niveau.”

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 2:13 pm

Comments are closed.