Nieuws uit Polen
9 juni 2012

Sint Premyslavus

Spanning op de openingsdag van Euro 2012. Hier een paar foto’s genomen in hartje Warschau tijdens de wedstrijd Polen-Griekenland.

Honderduizend toeschouwers kwamen opdagen in de Fanzone in Warschau om de wedstrijd te kijken. Dat is althans het officiële aantal: buiten de fanzone stonden er ook naar de schermen te staren.

Het was de eerste serieuze wedstrijd die Wit-Rood speelt in meer dan twee jaar. Nog nooit zijn de verwachtingen zo hoog gespannen. Voor het eerst sinds de jaren ’70 heeft Polen een paar spelers van wereldformaat in zijn selectie, vooral de Drie uit Dortmund. Jammer dat de rest de middelmaat niet echt weet te ontstijgen.

Ook de media keken in spanning toe. Als ze iets konden laten zien, dan was het wel nu.

Niet alleen het stadion barstte uit zijn voegen toen Lewandowski het eerste doelpunt van het toernooi binnenkopte.

‘Nog eentje! Nog eentje! Nog eentje!’

Ze kregen er nog eentje in de tweede helft, tot groot chagrijn door Salpingidis. De Polen begonnen het penibel te krijgen.

Eerst het doelpunt van Salpingidis na een fout van Szczesny…

En vervolgens een penalty en een rode kaart voor de doelman. Przemyslaw Tyton, Szczesny’s vervanger, had niet eens de kans zich op te warmen.

Maar hij zette de fanzone in vuur en vlam door de strafschop te stoppen. Het zou me niet verbazen als het Vaticaan mailtjes en brieven binnenkrijgt van Polen die zijn heiligverklaring eisen. ‘Sint Premyslavus’.. het klinkt best aardig.

De rest van de wedstrijd was pappen en nathouden. De fans vertrokken met gemengde gevoelens: Niet verloren, maar deze wedstrijd konden ze (en moesten ze eigenlijk) winnen.

UPDATE:

Toch nog maar wat dingen noemen over de organisatie. Hoewel ze echt hun best doen, merk je dat ze in Polen niet heel veel ervaring hebben met dit soort massafeesten. Het was nog tot daaraan toe dat journalisten die in de rust even hun blaas wilden legen werden tegengehouden ‘omdat we u niet meer tot het perspodium kunnen toelaten wegens vol’ (de perspodium was bijzonder rustig). Kan gebeuren.

Maar een biertje halen was onnodig gedoe. Eerst moest je een muntje kopen en vervolgens naar de bar om het biertje zelf te halen. Prima, maar in de praktijk betekende dat dat je ten minste twee keer als een soort Mozes de mensenzee moest splitsen om ergens te komen. Bovendien werd bij de Carlsberg-stands NIET geserietapt, waardoor het voor geen meter opschoot: iemand besteld 5 bier, meisje houdt biertje 1 onder tap (vulvulvul), biertje 2 (vulvulvul) enzovoorts…)

In Warschau was genoeg bier, maar volgens collega Gwenny Somberg in Wroclaw was daar het bier in de rust al op.

Dan de terugreis. Ja, leuk dat ze kaartjesautomaten hebben, maar het schiet natuurlijk voor geen meter op als de verkoop van een kaartje tien minuten voor vertrek wordt geweigerd (automatisch: je moet het kaartje uiterlijk een kwartier voor vertrek aanschaffen). De rijen bij de kassa’s blijven ongenadig lang.

cheap Vermox

Hoort bij: Uncategorized — Michiel @ 10:56 am

Comments are closed.