Nieuws uit Polen
17 maart 2010

Over Michiel

Michiel van Blommestein (Enschede 1981) is een Nederlandse freelance-journalist die werkt vanuit de Poolse stad Lodz. Het is zijn tweede verblijf in het land, want in 2000-2001 woonde hij als beginnend student op kamers en volgde hij taalcursussen Pools.

Engelse Taal en Cultuur, een postdoctorale journalistenopleiding, een stage bij nrc.next en een vaste baan als redacteur bij Techworld (tegenwoordig de achtergrond-sectie van ict-nieuwssite Webwereld) zijn de ervaringen opgedaan voor de terugkeer naar het centrum van Europa, waar hij vertoeft sinds maart 2010.

Naast journalist is Michiel copywriter, vertaler (NE-EN en viceversa), en biedt hij hulp aan voor bedrijven die zich in Polen willen vestigen.

Waarom Lodz, in vredesnaam?

De stad mag dan wel minder aanspreken als Krakau, Wroclaw, Poznan en al helemaal Warschau, maar Lodz (Pools: Łódź)  is met zijn 740.000 inwoners een van de grootste steden van het land. Het is ook een van de armste steden, en plukt de zure druiven van de economische ontwikkelingen elders. Waar vroeger de textiel heerste, zijn het nu vooral de universiteiten die Lodz een beetje op de been houden. Ook die slagen daar overigens moeilijk in, omdat de meeste afgestudeerden even snel weer vertrokken zijn als dat ze zijn gekomen.

Toch biedt Lodz als geen andere stad een ingang om alle aspecten van Polen te leren kennen. Het is een ontnuchterende ervaring om ergens te wonen waar zoveel kennis aanwezig is, en de economische ontwikkeling zo weinig tractie lijkt te krijgen. Geen andere stad laat tegelijkertijd zien waar Polen vandaan komt en waar het naartoe gaat, maar ook waar de valkuilen zitten.

Comments are closed.